Hiljaa hyvä tulee

Radio Ylen Horisontti teki tänään pääsiäisen kunniaksi jakson hiljaisuudesta. Kanssani studiossa juttelemassa kävivät hiljaisuuspioneeri, tutkija-dosentti Outi Ampuja ja teologian tohtori Mika Pajunen.

Read More
Mia Jokiniva
Vaka vanha Väinämöinen ja luojajumala Brahma

Suomalainen joogi tuntee usein paremmin intialaisen hindupantheonin kuin oman kansanperinteensä. Ainakin omalta tuttavapiiriltäni hindukulttuurin perusaineksen, trimurtin, jumaluuden kolmen eri puolen, luetteleminen sujuu “intiaksi” helposti: Brahma edustaa luomista, Vishnu elämän ylläpitämisen energiaa ja Shiva taas syklin päätöstä, kuoleman ja tuhon kasvoja. Saman kolmijaon näkeminen Kalevala-eepoksen kolmen suuren tietäjän, Väinämöisen, Ilmarisen ja Lemminkäisen, hahmoissa, ei olekaan yhtä selvää pohjoisen joogille. Omasta mytologiastaan etääntynyt suomalainen kun suhtautuu perinteensä vastaaviin olentoihin enemmänkin virsuissa astelevina satuhahmoina kuin voimallisina alitajunnan arkkityyppeinä tai jumalmaailman edustuksina. Katse kääntyy avatarenergioita pohdittaessa helpommin Himalajan rinteille kuin Vienan Karjalaan.

Read More
Mia Jokiniva
BABAUDESTA JA VAPAUDESTA

Gitan asetelema avaa lukijalleen näköaloja pitkälle tulevaan. Se alleviivaa edelleen intialaisissa oppilas-opettaja-suhteissa yleisesti vallitsevaa tilannetta, jossa oppijärjestelmän baba, opettaja, brahmiini, pandit, swami ja/tai jumalten sanansaattaja ei ole kiinnostunut kriittisten mielipiteiden yksilöstä. Se ei kunnioita lännen tieteilijä-arkkityyppiä, jota vaikkapa oma akateeminen maailmamme ihailee ja edellyttääkin. Sellaiset hyveet kun asettuvat traditionaalin intialaisen “oppilaan” hyveiden kanssa oikeastaan aivan vastakkain.

Read More
Mia JokinivaComment
Löydä oma luontosi

Villeyteen kuuluu myös lupa erilaisiin tunteisiin ja niiden näyttämiseen niin, että ihmisen ei tarvitse pelätä ympäristönsä tai itsensä rikki menemistä. Villeydessä ei ole huonoja naisia tai miehiä, ei riittämättömyyttä eikä roolipaineita. Villeydessä eletään totena sitä, mikä on totta nyt, takertumatta liikaa tavoitteisiin, ihanteisiin, toiveisiin tai pelkoihin.

Read More
Mia Jokiniva
Villi nainen, metsity!

Villi nainen elää omannäköistään elämää, ei pelkää kuunnella sisäisiä tarpeitaan ja kaihtaa siksi ulkopuolelta ojennettuja naiseuden ihanteita ainoina totuuksina. Elämän ennakoimattomuus tai arjen näennäinen kaaos eivät järisytä villin naisen maailmaa, sillä hän osaa seurata vaistojaan ja mukautua elämän virtaan sen sijaan, että takertuisi hallinnan tarpeeseen ja pakotettuun järjestykseen. Villin naisen arkkityyppi elää etenkin niissä naishahmoissa, joita yhteiskunta ei helposti hyväksyisi nykyisen kesytetyn ja hillityn – yleisesti hyväksytyn – naiseuden ilmaisukanaviksi. 

Read More
Mia Jokiniva
Metsittymisen jalo taito

Perinpohjaisen metsittymisen lähtökohtana on, että villi ja luonnontilainen nostetaan aktiivisesti ansaitsemaansa arvoon. Unohdetaan iänikuinen jankkaus suomalaisten takapajuisuudesta, kehnosta small talkista, liian käytännönläheisestä pukeutumiskulttuurista, turismiin huonosti sopivasta säästä, nolosta rallienglannista ja mämmintäyteisestä ruokaperinteestä. Iloitaan siitä, että metsässä ei tarvitse puhua, luonnon äärellä on hyvä kulkea toppahousuissa ja tuulitakissa, puhdasta ruokaa voi lappaa mättäältä suoraan suuhun ja asuintilaa riittää näillä leveysasteilla enemmän kuin Rivieralla. 

Read More
Mia Jokiniva
OMistautumisesta

Meiltä opettajilta kysytään usein, mitä tarvitsisi tehdä, että etenisi joogassa, kun on sellainen tunne, ettei osaa/pysty/tiedä vielä tarpeeksi. Silloin vastaan, että ei se tämän monimutkaisempaa ole:

Read More
Mia Jokiniva