Meditaatiosta ja ahdistuksesta

En tiedä, sattuiko silmiinne taannoin HS:n KELA:n tutkimukseen pohjaava artikkeli, jossa kerrottiin nuorten naisten masennuksesta johtuvien sairauspäivärahapäivien määrän tuplaantuneen ja ahdistuksesta johtuvien n. viisinkertaistaneen 15 vuodessa?

Read More
Mia Jokiniva
Oppi ei-itsestä todellisena itsenä

Siitä viehdyn itse näissä perinteissä, että niissä tietoisuuden tutkimuksessa teoria & praksis ovat täysin yhtä, lopputulokseen ei voi päästä pelkästään kokemuksellisesti mutta todellisuutta/tajuntaa/tietoisuutta/itsen todellista luonnetta ei katsota voitavan ymmärtää myöskään vain ulkopuolelta tai kokeellisesti.

Read More
Mia Jokiniva
Moraalifilosofiasta mielenterveysvaikutuksia?

Usein keskusteluun nousee koulutuksissa se, ettei meidän ajasta tahdo löytyä mitään varsinaista, yhteiskunnallisia arvoja kätilöivää yhtenäismoraalia (ellei uskonnon yhä tuntuvia vaikutuksia lasketa). Moni kokee heiluvansa jossakin itse fiilispohjalta reguloidun hedonismin ja valikoivan utilitarismin välimaastossa.

Read More
Mia Jokiniva
RUOKA JA HENKISYYS, 1/3

Joogan opiskelijat hämmästyvät usein siitä, miten paljon jopa ikivanhoissa upanishadisissa teksteissä (ajanlaskun alun tietämiltä) puhutaan ruoasta osana henkistä harjoittamista…

Read More
Mia Jokiniva
Myötätunto on tekoja, ei tunne

Tässä esseessä jäin miettimään sitä, mitä oikeudenmukaisuus tarkoittaa kenellekin. Koronavuosien ajan kun on nähty oikeudenmukaisuuden määritelmänä nousevan täälläkin tuon arvokonservatiivisen idean siitä, että “oikeudenmukaisuus” toteutuu, kun…

Read More
Mia Jokiniva
Jooga ja kulttuurinen OMiminen

Keskustelimme Tuijan kanssa myös siitä, että vaikka kulttuurista omimista on läntisen joogan piirissä, suinkaan kaikki jooga lännessä ei ole kulttuurista appropriaatiota. Kävimme läpi esimerkkejä siitä, mitä tällä tarkoitan, ja paljon hyviä esimerkkejä jäi käsittelemättäkin. Kun ko. aihepiirin keskusteluun lähdetään, itseäni kiinnostaa joogan suhteen aina myös ensisijaisesti kysymys siitä, keneltä joogaa nyt hypoteettisesti omitaan. Intialaisiltako, ja mitä tämä väite sellaisenaan tarkoittaa?

Read More
Mia Jokiniva